Det svenska lägersystemet 1939-1945

Arbetskompani i Storsien i Norrbotten.

Sverige inrättade drygt 50 interneringsläger under andra världskriget och olika aktörer har försökt klassa dem som ”svenska koncentrationsläger”. Har belackarna rätt? Se kortdokumentären ”Det svenska lägersystemet 1939-1945” för att bilda dig en egen uppfattning.

Under arbetet med dokumentären ”Svenskarnas besök i tyska koncentrationsläger” dök ständigt frågan upp ”hur var det egentligen med de svenska lägren”?

Eftersom svaret inte riktigt passade in ”Svenskarnas besök i tyska koncentrationsläger” valde jag att göra en separat dokumentär/informationsfilm på 10 minuter om de svenska lägren med namnet Det svenska lägersystemet 1939-1945.

Klassningen av lägren

Bakgrunden var att jag förundrades över de försök som gjorts av olika aktörer, främst vänsterpress, att klassa de svenska lägren som koncentrationsläger.

Aftonbladet, troligen 2016.
Arbetar- Tidningen 14 mars 1940 (A-T var ”organ för Sverges Kommunistiska Parti”)

Ett förtydligade: i filmen uppger jag att flera kommunister skulle ställa upp på sovjets sida om Sverige hade blivit invaderat. Detta påstående baseras främst på försvarsstabschefens Olof Thörnells tolkning av ”försåtligt formulerade uppmaningar” i olika kommunisttidningar1. Vi vet ju inte om det blivit så, men klart är att SKP tog ställning för, rättfärdigade, Sovjets överfall på Finland.

Typ av läger?

Den viktigaste källan för det mesta av faktan till denna film har jag hämtat från ”Svenska koncentrationläger i tredje rikets skugga” (Tobias Berglund & Niclas Sennerteg) som gavs ut 2008.

I den här, annars alldeles utmärkta boken, valde författarna att klassa de svenska lägren som just koncentrationsläger. Men notera att i det kapitel om lägren de skrev till antologin ”Sverige under andra världskriget- myter och legender” som kom ut 2020, så hade de ändrat ståndpunkt och kallar lägren ”interneringsläger eller slutna utlänningsläger” (s 72).

Jag kan redan nu spoila dokumentären och berätta att jag delar deras ståndpunkt. Men se själv dokumentären och bilda dig en egen uppfattning!

PS Titta gärna också på den kortdokumentär jag gjort om ”koncentrationslägerskrönan i Sjöbo” och mina andra filmer om nazismen i Skåne. DS

Mer info om lägren här.

Litterturtips om koncentrationslägren:

Hernik Arnstads ”Skyldig till skuld” (2009) berättar om de finska och italienska koncentrationalägren som hamnat i skymundan i historieskrivningen.

FOTNOT

  1. Ulf Eliasson, I försvarets intresse (Nordic Academic press) s. 111-112 ↩︎