Möten, medlemmar och julhälsningar
Alstad
1933
SNSP 24 november talade Brolin i en ”till bristningsgränsen fylld lokal” med 80 personer. Riksdagsman Ellander (sic) och redaktör Andersson från Arbetet debatterade.
Arbetet refererade också om hur Brolin ”hemsökte” Alstad. Han ska vid mötets tidpunkt ha brutit med Furugård men var samme ”oförbätterlige politiske snuskpelle”. Han assisterads av den förre kommunisten Ola Vinberg och poliskonstapel Levin, som angrep socialdemokraterna men på ett ett ”både gemytligt och oförargligt sätt”.
Axel Olsson från Alstad assisterade Erlander och KG Andersson i den korta debatt som följde.
1934
NSB 20 april talade Dahlqvist och ”en synnerligen god stämning rådde”.
Från Alstad julhälsade 1934:
A Engvall, NSAP
1935
NSB okänt datum i mars ska Nils de Maré och Stig Mark talat på ett möte på orten. Detaljuppgifter saknas.
1938
18 augusti. Möte å Gästgivaregården. Jönsson talade. 20 åhörare.
1944
17 augusti. Partiledare Lindholm på sin mötesturné inför valet. Mötet hölls på hotellet i Alstad. DSF skriver att publiken var ”starkt intresserad” och ”fyllde större delen av lokalen”.
Anderslöv
Inför kommunalvalet 1934 publicerade Arbetet 6 september ett socialdemokratiskt valbrev från Anderslöv. Skribenten var ”spänd” på resultatet:
”Det är nog, gunås, tämligen bekant att här finns nazister i denna kommun och det är måhända vid det är laget lika bekant att Anderslövshögern blivit infekterad av den nazistiska smittan. Dessa båda har nämligen etablerat ett synnerligen intimt samarbete och framgå nu vid valet på samma lista. Att detta inte icke mottages med någon vidare entusiasm inom borgerliga kretsar märkes ganska tydligt, men om resultatet kommer att bestå i ett bakslag återstår att se”.
Valresultatet blev kanske inte lika illa som socialdemokraterna befarat; SNSP fick ett mandat i kommunalvalet 1934. Enligt Trelleborgs Allehanda fick nazisternas 31 röster i landstingsvalet 1934. Det kan noteras att det var fler än folkpartiet som bara fick 21 röster.
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 43 av 978 röster. Det räckte inte till något mandat.
(Scb har inte kvar något material om Anderslövsvalet 1934, uppgiften om 1 mandat kommer från nazisterna.)
I slutet av 1942 fanns det 72 lokala SSS-avdelningar. 21 av dem fanns i Skåne. Avd 212 Anderslöv var en av dem och hade Curt Nilsson som ledare.
1933
NSAP 17 november talade Sterner inför cirka 40 åhörare.
Arbetet beskrev Sterner som ”hr Lindholms rödkindade och oskuldsfulla lilla lögnare” talade inför ett trettiotal Anderslövsbor men ”något byte blev det inte den gången”.
1934
NSAP 19 mars talade Lindholm inför 80 personer. Malmöavdelningen arrangerade.
1935
NSAP 10 januari. Wenckert talade.
NSB
någon gång under perioden 11 – 18 februari besöktes orten av Nils Lego-Lengquist, Joelson och Martin Ekström på sin stora turné och inspektionsresa. På alla orter som besöktes under den här perioden uppges ”tillslutningen varit stor” och efteråt har flera medlemsansökningar kommit in. Lindholmare störde några av mötena.
1936
NSAP
21 februari. Landahl talade. 35 åhörare
26 juni. Möte å torget. Wenchert talade. 50 åhörare.
12 augusti. Möte å torget. John Svensson talade. Avslutning av Ask. 50 åhörare.
1938
7 april. Möte å Gästgivaregården. Jönsson talade. 30 åhörare.
Formation Anderslöv gjorde en nyårshälsning inför 1939.
1939
4 maj. Jönsson talade. 60 åhörare. Marxistiska provokationer ”tillbakavisades”.
Julhälsade 1939:
Curt Nilsson
S. Boman
Hans Boman
Per Persson
T. P.
Thure Jönsson
Axel Nilsson
Erik Nilsson
1940 julhälsade:
Curt Nilsson
Axel Nilsson med familj
S Boman
H Boman
M Lundberg
P Persson
Annelöv
1935
NSAP 18 februari. Algot Andersson talade.
Arild
1934
NSAP 8 april talade Burman inför cirka 100 åhörare. Marxisterna hade innan mötet sagt att de skulle debattera, men det blev ingen debatt.
1935
NSAP 16 februari. Algot Andersson talade över ämnet ”Tillbaka till jorden”. Diskussion efter föredraget. En socialdemokrat sa, enligt DSN, att ”det är ett idylliskt samhälle vi lever i”.
1936
NSAP 2 september. Möte vid hamnplanen. Fänge talade.
1937
9 juli. Fänge talade. 100-tal åhörare.
Arrie
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 2 av 243 röster. Det räckte inte till något mandat.
Arlöv
Måndag 28 augusti 1933 höll socidemokraterna ett stort protestmöte mot nazismen i teaterlokalen. Enligt Arbetet var lokalen fylld ”till trängsel” då docent Aron Borelius talade. En resolution antogs:
”Medborgare i Arlöv samlade till möte uttala sitt fulla förtroende för den nuvarande socialdemokratiska regeringen och sin avsky för den terror som den hitlerska regimen i Tyskland låter övergå socialdemokrater och deras likatänkande.
Vi uttala också vår bestämda protest mot varje försök att i vårt land införa liknande försök till till våldsgärningar mot socialdemokrati och frisinne och äro vi beredda att till varje pris slå vakt kringa våra hävdvunna germanska fri- och rättigheter och därigenom rädda våra fäders och egna kulturintressen”. (ur Arbetet 29 augusti)
Det dröjde till 1936 innan nazisterna hade något möte i Arlöv. Det var NSAP som hade mötet 27 juni. Wenchert talade. 150 åhörare lyssnade.
Askeröd
1935
NSB 23 mars talade Nils de Maré efter Stig Marks inledningsanförande. Detaljuppgifter saknas för detta möte men mötena på den skånska turné som detta möte ingick i, uppges ha varit välbesökta och de flesta som lyssnade var bönder.
1937
11 juli. Wenchert talade. Inledning av Ivar Friberg. 40 åhörare.
1938
22 maj. Jönsson talade. Efteråt diskussion med socialdemokrat som hävdade att NSAP ”fullständigt stört friden på orten”.
Asmundtorp
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 1 av 609 röster. Det räckte inte till något mandat.
Attarp
Aspö
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 3 av 149 röster. Det räckte inte till något mandat.
Ausås
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 2 av 615 röster. Det räckte inte till något mandat.
Baldringe
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 4 av 183 röster. Det räckte inte till något mandat.
1938
10 augusti. Möte vid kyrkan. Jönsson talade. 40 åhörare.
Ballingslöv
1933
SNSP 25 november kom Fritz Hedh till Ballingslöv för att värva medlemmar och sprida nazisternas budskap. Att döma av det referat som Arbetet gjorde från mötet fanns det redan ett par medlemmar eller sympatisörer i Ballingslöv, men de ska ha hållit låg profil på mötet.
De tre olika referat som finns från mötet visar tydligt hur referentens politiska hållning kunde påverka rapporteringen.
I NST 15 /33 talas om ett ”vällyckat möte” med ”god stämning”. Avdelning 69 Ballingslöf ska ha arrangerat mötet. Signaturen ”E.H.A.E” skrev det korta referatet.
Arbetet hade ett referat från ”nassistmötet” som ska ha lockat ett hundratal åhörare till Godtemplarsalen. Hedh ska under 1,5 timme ”vräkt ur sig en massa osammanhängande svammel och på det grövsta misshandlat publikens omdömesförmåga”. Efter det förkunnade Edvard Roskvist, Bjärnum, att nazisterna brukade tillåta diskussion efter talet och Hedh gick med på en timmas debatt. Hedh ville själv vara mötesordförande men Roskvist såg till att JA Lindström, Hässleholm, fick den uppgiften.
Roskvist inledde med att beklaga den ”gemena ton” som nazisterna infört i den politiska debatten, kritiserade sedan Hedhs tal och hävdade att den svenske nazisten Welin fått 50 000 mark av nazityskland samt anklagade nazisterna för att vara beredda att förråda Sveriges folk.
Andra som yttrade sig i debatten var folkskollärare Carl Östenberg, Röinge och herr Vinkvist från Hässleholm. Efter den 2 timmar långa debatten hävdade Arbetets referent att Hedh lämnade mötet som en ”slagen hjälte, följd av några trogna från Hässleholm samt en handlande från Ballingslöv, samt några lantbrukare med sina drängar från trakten”.
I Furugårds klippsamling finns ett annat tidningsklipp från mötet. Det är en lokaltidning, ej noterat vilken, med referenten Agrar som är betydligt mera positivt inställd till mötet:
”Det är inte så ofta vårt lilla samhälle nås av svallvågorna från stora världens strider. Häromkvällen upphettades emellertid de politiska känslorna på ett tämligen kraftigt sätt./…/ Talaren visade sig vara en god agitator för sitt parti. På ett klart och medryckande sätt redogjorde han för se svenska nazisternas (Furugårds) inställning till vårt lands politiska frågor. Föredraget belönades med kraftiga applåder.
Efteråt begärdes diskussion av en del hitresta socialdemokrater, vilka tydligen följa föredragshållaren från den ena platsen till den andra. Bland annat klagade en av dem att över att talaren hade upprepat en del meningar och använt samma uttryck vid flera av sina föredrag. Man kunde ej undgå den reflektionen att om vederbörande finna föredragen enformiga så behöver de ej lyssna på dem. Ingen från Ballingslöv deltog i diskussionen, men då en hitrest socialdemokratisk yngling som förmodligen har ett par år kvar innan han får avlägga en valsedel, upptog tiden med en flödande svada, som ingen begrep blev publiken något otålig och demonstrerade sin ovilja. Detta stämplades genast som ”nazistfasoner” av en socialdemokrat från Bjärnum.
Nazisttalaren försvarade sig ensam tappert mot sin numerärt sett oratoriska övermakt, genom bravorop och applåder uppmuntrad av minst hälften av publiken.
Sedan diskussion pågått i ett par timmar upplöstes det hela i trötthetens tecken. Båda parter samlade sina sista krafter och utbringade leven för sina respektive ideal.
Enligt uppgift ingingo en del nya medlemmar i nazistpartiet”.
1934
SNSP 22 februari. Norra Skåne hade annons för ett nazistmöte i Godtemplarsalen med historiker G Björnson som talare om ”Front mot röd diktatur och avkristningen”. Mötet är ej omnämnt i nazipress.
1935
SNSP under sommaren 35 hölls ett SNSP- möte på orten. Inget referat skrivet men det uppges att detta är ett av de tolv sommarmöten som i genomsnitt samlade 80 åhörare.
1937
27 juni. Siven talade. 25 åhörare.
Balkåkra
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 3 av 899 röster. Det räckte inte till något mandat.
1934
NSAP 25 juli möte arrangerat av Ystadsavdelningen med Blomberg som talare inför 150 åhörare.
Barsebäckshamn
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 5 av 430 röster i Barsebäcks valkrets. Det räckte inte till något mandat.
1933
SNSP 7 augusti talade Brolin inför cirka 150 personer. Socialdemokraten Borelius och nazisten Qvist debatterade. Efteråt ordnade de ett eget möte i lokalen.
Arbetet skrev att Brolin på Sjöbobadets restaurang var omgiven av 13 nazister; Malmönazisten hr Mortens och nazister från några andra orter.
”Publiken blev synnerligen talrik”, lokalen blev fylld och det stod hundratals utanför. Åhörarna var socialdemokrater, högermän och bondeförbundare. Brolin uppges ha mildrat sitt tal sedan de tidigare möten samma månad och under diskussionen var en Dalbynazist ordförande. Borelius fick tala en halvtimme innan det blev diskussion med femminutersbegränsnig per inlägg.
Efter mötet samlades nazisterna i matsalen och sjöng Horst Wesselsången.
Löddeköpingens socialdemokratiska ungdomsklubb arrangerade ett möte efter nazistmötet.
1934
NSB 29 april talade Dahlqvist efter Lindborgs inledning. Efter mötet försökte en ”marxist av undermänniskotyp” ordna ett protestmöte men det ska enligt nazisterna ha misslyckats.
1938
13 september. Hultin talade. 50 åhörare.
Baskemölla
1942 julhälsade Melly Ahlberg i DSF
1943 Molly Ahlberg
Bebestad
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 1 av 210 röster. Det räckte inte till något mandat.
Bedinge
1933
SNSP 22 juli talade Brolin på restaurant Granhyttan inför 125 åhörare, varav 30 var nazister från Dalbyavdelningen, som trotsat regnet. Många nya medlemmar värvades.
1938
21 augusti. Möte å Granhyddan. Jönsson talade. 25 åhörare.
Berga
1934 NSAP 7 september möte med Gerhardsson som talare inför ”mer än 50 arbetare. Lugnt och bra möte”.
Billeberga
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 3 av 632 röster. Det räckte inte till något mandat.
1944 julhälsade Victor Andersson
Billesholm
1932 SNSP 24 april. Wenchert talade på torget inför 200 personer om bland annat ”klasskampen”.
Billinge
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 2 av 554 röster. Det räckte inte till något mandat.
1933
SNSP 17 juli talade Brolin inför cirka 150 personer och mötet stördes av vad nazisterna kallade för ”röda horder”.
Annons för mötet fanns både i Höganäs Tidning och Skånska Dagbladet.
1939
6 mars skulle de det bli möte på Gästgivargården arrangerat av formation 263 i Ljungbyhed. Men mötet var fullständigt blockerat och nazisterna lovade att återkomma en annan dag.
Bjellerup
1933
SNSP 10 maj möte med Höörnazisten KA Ohlsson som talare.
Bjuv
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 7 av 1418 röster. Det räckte inte till något mandat.
Medlemmar i ortsgrupp 9 Helsingborg november 1943 Ivar Persson och Gunnar Persson, Bjuvstorp 5, Bjuv
1936
NSAP 19 juli. Möte å Platsen. John Svensson talade. 160 åhörare.
1937
2 juli. Fänge talade. 200 åhörare.
1938
29 april. Jönsson talade. 200 åhörare. DSN rapporterade om röda element som störde under mötet. Efter mötet skar några socialdemokrater sönder en nationalsocialists cykeldäck.
Bjäresjö
1937
17 juli. Wenchert talade. 20-tal åhörare.
Bjärnum
I februari 1937 tecknade flera Skånska nazister en garantförbindelse för att finansiera kretschefstjänsten. Bland de nazister som var redo att stödja med pengar fanns några i Bjärnum:
Hjalmar G Johansson Hågnarp och Edvin Harrisson, Åkarp, Bjärnum.
1933
SNSP 18 augusti talade Brolin på bion inför cirka 200 personer. ”Applådsalvorna dånade vid upprepade tillfällen”.
Arbetet skrev att Brolin med sin ”lögnstinkande propaganda samlade sina trogna i biograflokalen medan en mångdubbelt större skara Bjärnumsbor stannade utanför på torget”. När socialdemokraterna inte slapp betala entré för att komma in och diskutera drog de vidare till Folkets park där docent Borelius och redaktör Allan Vougt talade inför över 700 personer. En resolution utfärdades i vilken mötesdeltagarna uttalade sin ”protest mot varje försök att införa den nazistiska våldsregimen i vårt land”.
Norra Skåne skrev om att regnet öste ned i strida floder men så gott som alla Bjärnumsbor hade kommit till det lilla torget på kvällen. Den ”kollosala människostockning” berodde på att nazisterna skulle ha möte på citybiografen och Bjärnums fackliga samorganisation protsetmöte på på torget. I ”elfte timmen” infann sig landsfiskalen och förbjöd torgmötet. Arnetarna visade ”prov på självbehärskning och disciplin” och gick med ”lugna och taktfastasteg” till Folkets park där Vought talade. Dansbanan blev mötesplats och den fylldes snabbt så att varenda plats blev upptagen.
Tidningen hade också annons inför mötet.
1934
16 februari möte med G Björnsson utannonserat i Norra Skåne. Ej omnämnt i nazipress.
Kristianstads Läns Demokraten skrev om ett ”nazispektakel” där några ”röstbegåvade vittsjöbor hade införskrivets som hejareklack”. 75 lantbrukare och fabrikörer lyssnade på Björnsson inledde med fornnordiska sagor, dikter och bibelcitat. ”Gallimatias” ansåg KLD och tillade att svenska folket borde ”med en gång utrota den nazistiska smutspropagandan”.
26 juli möte bråkigt möte omnämnt i Sydsvenskan, men ej i nazipress. De 300 åhörarna började sjunga Internationalen starx efter mötet börjat. Polisen uppmanade dem att hålla tyst, så skedde också men snart började de sjunga igen. Talaren Hedh gav sig in i en dispyt med några AK-arbetare och efter en timme närmade sig demonstranterna talastolen, fortfarande sjungandes Internationalen. En av den greps men åhörarna började slå mot polisen som svarade med att dra sina batonger. I villervallan lyckades den gripne fly men infångades snart igen och sattes arrest.
Hedh tog sin tillflykt till ett café i väntan på att en bil skulle hämta upp honom. Men motdemonstranterna hann före och Hedh fick fly genom ett fönster ut på en bakgata.
Kristianstad Läns- Demokraten skrev också om ”ett sorglustigt intermezzo” av ”dessa politiska äventyrares och gangsters”. Bortåt 500 personer ska ha samlats. KLD skyller stöket på mötet på Heed (sic) provokatoriska uppträdande mot publiken och på polisens agerande när de grep en mötesstörare. Heel (sic) ska dessutom ha bönat om att slippa bli misshandlad.
1936
NSAP 29 augusti. Möte å torget. Molund talade. 300 åhörare. Marxister försökte störa genom ”allehanda störningar”. DSN rapporterade dock att fjärdingsmannen höll ordning på platsen.
1937
22 oktober. Möte å Biografen. Marxistisk blockad. Utanför lokalen hade enligt DSN ett 100-tal människor samlats, men endast ett 30-tal bevistade mötet. Jönsson talade. DSN rapporterade att några nationalsocialister blev ”trakasserade” av marxister efter mötet.
1938
15 februari. NSAP nekades att hyra lokal, varför mötet hölls utomhus med fackeltåg. Jönsson öppnade mötet. 700 åhörare. Dalström talade och efter honom fick Jönsson ordet igen. Motståndare i publiken sjöng Internationalen.
26 juli. Möte å Torget. Nilsson talade. 125 åhörare. DSN rapporterade att en nationalsocialist på hemvägen blev trakasserad av ett 30-tal demokrater.
16 augusti. Möte å Torget. G. V Jönsson talade. 100 åhörare.
1939
31 augusti. Möte å Torget. Jönsson talade. 350 åhörare.
1940
julhälsade
Betty och Edvin Henricsson
I H
Knuth Henricsson
1941
julhälsade
familjen Henricsson
Conny Bengtsson
Einar Bengtsson
Stig Bengtsson
1942
17 juli. Möte å Torget. Fredlund talade. 250 åhörare.
14 augusti. Möte å Torget. Jönsson talade. 250 åhörare.
Julhälsade 1942
Edvin Henricsson med familj
Stig Bengtsson
Einar Bengtsson
1943
julhälsade Familjen Henriksson
1944 julhälsade
EB
Elvin och Betty Henricsson
Bjärred
1933
SNSP 20 juli talade Brolin inför ”fullsatt hus” det vill säga 125 åhörare och kritiserade högerpartiet för att ha stulit några av nazisternas idéer. ”Applådsalvorna voro flerfaldiga” och flera nya medlemmar värvades.
Bjärsjölagård
Sommaren 1933 gjorde Skånes socialdemokratiska ungdomsdistrikt, med säte i Malmö, en kartläggning av de skånska nazisterna. 20 juni skickade de ut frågeformulär till lokala socialdemokratiska klubbarna med frågor om ”Nationalsocialismens verksamhet” på orten. De ville veta hur många nazister som fanns på orten, om det fanns någon nazistisk avdelning, hur många föredrag som hållits och åhörare som lyssnat med mera. Distriktet ville också ha in förslg på hur nazisterna skulle bekämpas. Svaret skulle den lokala socialdemokratiska klubben skicka tillbaka till distriktet verkställande utskott senast 15 juli (de som inte svarat tills dess fick en påminnelse 4 september med anhållan om svar senast 18 september 1933).
Från Bjärsjölagård svarade man att det inte fanns någon nazistisk avdelning eller bedrevs någon propaganda. Ett möte skulle ha hållits 8 maj och 125 lyssnade (detta möte finns inte omnämnt i den nazistiska pressen). Bjärsjölagårds socialister föreslog att ”fortsätt med förföljelserna och motagitationen” vid nazistmötena.
1933
NSAP 27 mars talade Wenchert inför 85 personer i Järnvägshotellets stora sal. Efteråt blev det diskussion med en socialdemokrat.
1934
SNSP 21 februari möte utannonserat i Svenska Rikstidningen med Hedh som talare.
Björkliden
1935
SNSP 6 april arrangerade Västra Torupsavdelningen en kamratafton och det bussades dit nazister från Hässleholm, Vankiva och Ignaberga. Vid 21-tiden hade cirka 90 personer samlats. Eric Wall talade, det sjöngs nazistiska sånger och deklamerades dikter innan musiken tystnade vid 01-tiden. Därefter blev det lekar innan det var dags att runda av vid 02 med ännu en kampsång.
Björnekulla
Valresultat: 3 röster för NSAP i riksdagsvalet 1936 och 9 av 1748 röster i landstingsvalet 1938. Det gav inga mandat.
Blentarp
1934
NSAP 19 juli möte arrangerat av Ystadsavdelningen med Blomberg som talare inför 30 åhörare.
Bodarp
Enligt Trelleborgs Allehanda fick nazisterna 6 röster i landstingsvalet 1934.
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 4 av 119 röster, enligt SCB. Det räckte inte till något mandat.
Bollerup
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 1 av 197 röster. Det räckte inte till något mandat.
Bonderup
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 6 av 389 röster. Det räckte inte till något mandat.
1934
NSB 18 april talade Dahlqvist inför en publik som ropade nazisternas hälsningsord när de gick från mötet.
Borgeby
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 5 av 201 röster. Det räckte inte till något mandat.
Borlunda
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 2 av 221 röster. Det räckte inte till något mandat.
Borrby
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 6 av 983 röster. Det räckte inte till något mandat.
1933
NSAP troligen 5 juli möte på hotellet med Blomberg som talare och många program såldes.
1934
NSAP 6 februari talade Ystadsnazisten Blomberg inför en fullsatt lokal.
1935
SNSP i januari/februari arrangerade Tomelillaavdelningen möte med Wall och Gustaf Larsson som talare. Tid och lokal okänd men tillslutningen uppges ha varit ”god”.
1939
13 juni. Jönsson talade. 150 åhörare.
Brantevik
Sommaren 1933 gjorde Skånes socialdemokratiska ungdomsdistrikt, med säte i Malmö, en kartläggning av de skånska nazisterna. 20 juni skickade de ut frågeformulär till lokala socialdemokratiska klubbarna med frågor om ”Nationalsocialismens verksamhet” på orten. De ville veta hur många nazister som fanns på orten, om det fanns någon nazistisk avdelning, hur många föredrag som hållits och åhörare som lyssnat med mera. Distriktet ville också ha in förslg på hur nazisterna skulle bekämpas. Svaret skulle den lokala socialdemokratiska klubben skicka tillbaka till distriktet verkställande utskott senast 15 juli (de som inte svarat tills dess fick en påminnelse 4 september med anhållan om svar senast 18 september 1933).
Branteviksavdelningen svarade det inte fanns någon avdelning eller gjordes någon propaganda i Brantevik. Ett möte skulle dock ha hållits i juni (mötet är ej omnämnt i nazipressen).
1939
19 juni. Jönsson talade. 125 åhörare.
Broby
1933 bildades SNSP avd 69 Broby. Inget är bevarat i arkiven om medlemasantal, aktivitet eller nazisternas namn.
Enligt Kristianstadsbladet fick NSAP 10 röster i kommunalvalet 1934.
Säkerhetspolisens kartläggning av SSS i Skåne resulterade i 367 namn. Bland dem fanns: Gunnar Persson, Ystaberg, Broby
1933
SNSP 31 juli talade Brolin inför cirka 150 personer. Ortsgrupp bildad.
Norra Skåne skrev att Godtemplarsalen var fylld till sista plats. Brolin avbröts flera gånger av publiken bravorop och applåder. Mötet avslutades med att man utbringade ell leve för Sverige. Detta fick det tjugotal kommunister och socialdemokrater som samlats utanför lokalen att stämma upp Internationalen till svar.
De kom från ett anti-fascistiskt möte som hållits tidigare i Folkparken. Ett par tidigare hade Kristianstads Läns Demokraten uppmanat alla som ogillar den ”nazistiska blodsterrorn” att delta i det mötet.
1936
NSAP 2 augusti. Möte å Hembygdsparken. Inledning av Ericsson. Lars Mörling talade. 25 åhörare.
26 augusti. Möte å Torget. Molund talade. 100 åhörare.
1938
2 september. Möte å Torget. G. V Jönsson talade. 150 åhörare. Kommunister sjöng Internationalen.
Bromölla
SNSP- avdelningen uppgavs 1934 vara synnerligen energisk när det gäller att bidriva propaganda. Samlade in pengar bland medlemmarna till detta. Hade en uppgörelse med Svenska Rikstidningen om att de skulle kunna värva 25 prenumeranter av tidningen bland icke-nazister. Hur det gick med värvningen är oklart, Svenska Rikstidningen lades snabbt ned av ekonomiska orsaker.
Brunnby
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 2 av 1189 röster. Det räckte inte till något mandat.
Brönnestad
Enligt Kristianstadsbladet fick SNSP 1 röst i riksdagsvalet 1936.
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 3 av 353 röster. Det räckte inte till något mandat.
1938
10 maj. Möte vid kyrkan. Jönsson talade. 30 åhörare.
Brösarp
1936
NSAP 20 augusti. Möte vid posten. Siven talade. 100 åhörare. DSN rapporterade om ”spridda störningsförsök”. Lagets motorcykel blev förstörd. Vid ett sympatisörmöte på ett café efter mötet vid posten kastade motståndare sten och sjöng Internationalen.
3 september. Möte vid posten. Inledning av Meurling. Wenchert talade. 50 åhörare.
Bunkeflo
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 4 av 829 röster. Det räckte inte till något mandat.
Burlöv
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 4 av 2591 röster. Det räckte inte till något mandat.
Bussjö
1934
NSAP 5 februari talade Ystadsnazisten Blomberg på ett nazistmöte i Bussjö.
Bårslöv
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 1 av 230 röster. Det räckte inte till något mandat.
1939
12 mars möte klockan 16 på ett kafé som var nästan fullsatt när Jönsson talade. Diskussion om jordbrukspolitik med bondeförbundets studieledare och nazisterna hävdade att han var ”komplett ur spelet” efter 15 minuters diskussion. Efter mötet skrev många åhörare på listorna mot ”judeinvasionen”.
Båstad
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 4 av 795 röster. Det räckte inte till något mandat.
Säkerhetspolisens sammanställning över SSS i Skåne 1939 omfattar 367 namn. Bland dem fanns: Olof Nobel, Båstad.
1936
NSAP 13 juli. Möte å torget. Söderström talade. NSAP hade kommit till mötesplatsen med sin partibåt Sally, vilken blev saboterad under mötet. Inledning av komminister Hörle.
1938
13 juli. Möte å torget. G. V Jönsson talade. 100 åhörare.
Bröderna Knutsson gjorde en nyårshälsning inför 1939.
1939
8 mars möte på Folkets Hus arrangerat av formation 253. Jönsson talade inför 130 åhörare, diskussion var utlyst men ingen opponerade sig. Så många nya medlemmar anmälde sig att den nybildade formationen blev en sektion.
Bökeberg
1933
NSAP 9 juli talade Lindholm på festplatsen inför cirka 200 åhörare varav de flesta var jordbrukare. Socialdemokrater utbringade ett leve men uppges ha blivit överröstade.
Börringe
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 3 av 728 röster. Det räckte inte till något mandat.
Bösarp
Enligt Trelleborgs Allehanda fick nazisterna 6 röster i landstingsvalet 1934.
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 4 av 275 röster. Det räckte inte till något mandat.