Vankiva
OBS Ej färdigredigerad sida, ska kompletteras med bilder och film.
Efter kommunalvalet 1934 hävdade SNSP att de fått 1 mandat och NSAP hävdade att de fått 3 mandat i kommunalvalet 1934. Det sistnämnda stämde.
I ett brev skrev Einar Erlandsson, Kärråkra 312, Hässleholm att det dessutom fanns en man invald i Vankiva kommun som är partilös men en stark nazist och sedan nämns förrådsförvaltare ”Rawenius” (handstilen är otydlig). Min spekulation är att det kan vara detta mandat som åsyftades av SNSP.
Det märkliga med valresultatet är att nazisterna inte haft ett enda nazistmötet på orten innan valframgångarna gjordes. På andra orter hade man många möten innan valet utan att nå några framgångar.
Enligt ett internt brev daterat 7 december 1934 från partifunktionären Lasse i Lund (Lars Larsson) till Furugård som satt i fängelse på Långholmen, skulle ”Pojkarna” i Ignabergsavdelningen jobba på bra, och Vankiva och Torup ”komma hack i häl”.
SNSP
V Göinge härad, landstingsval 34
T Åhlander, kyrkoherde, Vankiva
Gottfrid Persson, lantbrukare, Vittsjö
Nils Persson, lantbrukare, Ballingslöv
Ruben Lantz, arbetare, Ballingslöv
1935 ska det ha existerat en lokal nazistavdelningen i Vankiva: L 51 Vankiva. Avdelningsledare var Ruben Landtz, avdelningspropagandachef var Otto Mattsson.
De kommande valen gick inte alls lika bra som de förra. Enligt Kristianstadsbladet fick SNSP 5 röster och NSAP 7 röster i riksdagsvalet 1936.
I landstingsvalet 1938 fick NSAP 2 av 1356 röster. Det räckte inte till mandat.
1934
SNSP 24 november kamratafton där cirka 70 medlemmar roade sig med folkdans, musik och tal där de förmanades agera som ”ljusets riddarvakt i en mörksens tid”:
1935
under sommaren 35 hölls ett SNSP- möte på orten. Inget referat skrivet men det uppges att detta är ett av tolv sommarmöten som i genomsnitt samlade 80 åhörare.
1936
SNSP
15 mars talade S Mark inför 60 personer varav hälften var socialdemokrater. Deras ledare opponerade sig efter mötet.
Annons i Norra Skåne inför mötet.
NSAP
5 september. Möte å kommunalrummet. Wenchert talade. 25 åhörare.
1938
1 april. G. V Jönsson talade. 15 åhörare. Enligt DSN var den ”egentliga” publiken större, då förstugan enligt tidningen var full av socialdemokrater
1942
20 juni. Möte på Stjärneholm.